Tvoříme jídlo #2: Červená čočka na kari

24 března Nikola Pincová 0 Comments


Další recept, který si dělám poměrně často, je červená čočka na kari. Přivedla mě k němu babička, když jsem u ní byla jednou na obědě. Jeho příprava je rychlá, protože červená čočka narozdíl od té zelené nepotřebuje namáčet a vaří se maximálně 15 minut. Navíc podle mě chutná i mnohem líp než ta zelená. K čočce si můžete přidat například volské oko nebo třeba cizrnové kuličky, ale klidně si to můžete dát i s plátkem masa, pokud máte chuť. Já ji mám nejradši s vajíčkem a čerstvou zeleninou a hlavně hodně kari!

Co budete potřebovat? (na 2 porce)

-200 gramů červené čočky (loupané)
-cca 100-150 ml rajského protlaku
-2 stroužky česneku
-1 cibule
-kari koření (já vždycky posypu celou plochu čočky na pánvi)
-olivový olej
-sůl
-pepř
-vejce na volská oka (nebo zvolte jakou přílohu chcete sami)
- doporučuji na posypání nakonec jarní cibulku

Postup:
Nejdříve si uvařte čočku podle návodu na obalu, což znamená nejdříve propláchnout ve studené vodě, a pak vařit maximálně 15 minut. Slejte vodu a čočku si odložte na chvíli stranou. Nakrájejte si cibuli na menší kostičky a oloupejte česnek. Nahřejte si pánev a na trošce olivového oleje si osmažte cibulku dozlatova, přidejte nadrcený česnek. Pak je čas přidat čočku a celou směs promíchat. V tuhle chvíli posypte celý povrch čočky kari kořením (kdo má hodně rád kari jako já, tak prostě sypejte a ďábelsky se usmívejte) a promíchejte. Nechte kari tak půl minutky, aby se na pánvi ovonělo a přidejte rajčatový protlak (pokud jste koupili takový, který má tužší konzistenci, tak přidejte trochu horké vody). Pak už je doba pro prohřátí a ochucení celé směsi, takže sůl a pepř, ochutnejte a pokud vám tam něco chybí, tak to tam prostě ještě přidejte.



Dejte vědět, pokud jste recept zkusili!

Nikola



0 komentářů: